dissabte, 27 de maig del 2023

V TROBADA DE MUIXERANGUES CIUTAT DE XÀTIVA

Aquest diumenge 21 de maig de 2023 la ciutat de Xàtiva ha sigut l'escenari de la cinquena edició de la Trobada de muixerangues organitzada per la Muixeranga de Xàtiva la Socarrà. Com a colles convidades, hi han participat la Muixeranga Valls del Vinalopó i la Muixeranga Vall d'Albaida.

CARTELL V Trobada de Muixrangues ciutat de Xàtiva

Tal com estava previst, al voltant de les deu i mitja del matí, a la plaça del Mercat, s'ha procedit a la tradicional enfaixada de les colles participants per a poder baixar totes juntes a homenatjar els Maulets.


A tot el recorregut i en les actuacions hem estat acompanyats per la música tradicional de les muixerangues, la cercavila i el pa beneït. Els músics eren integrants de la nostra colla i recolzats per dos dolçainers membres de les colles convidades.


Davant la pedra, erigida en monument pel record de l'heroica defensa de la ciutat l'any 1707 enfront de les tropes borbòniques, al portal de Sant Francesc, cada colla ha realitzat una Figuereta, que, entre la colla socarrada, és popularment coneguda com a Felipet, ja que l'enxaneta hi fa precisament, una figuereta que recorda el famós quadre de Felip V cap per avall. 

Finalitzades les figures, les colles han continuat la marxa cap a l’Albereda Jaume I per a realitzar la tradicional entrada en plaça davant de l'Ajuntament. 

A partir d'aquest moment i durant tota la trobada pròpiament dita, Pepe Sanchis s'ha encarregat de presentar cada colla així com les figures que han anat fent.

En primer lloc, la colla de les Valls del Vinalopó ha fet la seua entrada amb pinets de dos caminant. Seguidament, ho ha fet la colla de la Vall d’Albaida amb un Guió Caminat format per un pilar de 3 central i dues files de pinets de dos al costat. Finalment, la colla amfitriona, la Muixeranga de Xàtiva, ha entrat amb un pilar de tres caminat, flanquejat per set pinets caminats als laterals. 


Tot seguit, s'ha donat inici a les tres rondes de figures que ha previst l'organització per a cada colla. Cal dir que, com és costum a les trobades, les colles no competeixen entre si, sinó que fan una exhibició de figures tradicionals per a oferir un espectacle al públic assistent.

A la primera ronda, la colla del Vinalopó ha començat a escalfar motors amb un Alcoianet (format per 3 bases, 2 segons i un xiquet/a que corona la figura); 

tot seguit, la Vall d'Albaida ha muntat una espectacular Roscana sense desplegar de 6 bases, 3 segons, alçadora i el xiquet coronant la figura. 



La colla de Xàtiva, per la seua banda, ha tancat aquesta primera ronda amb un poderós Cinc en un peu, figura en la qual una sola base carrega dos segons damunt els seus muscles, un alçador/a i un xiquet/a: els dos segons s’asseuen enfrontats, cadascun en un muscle de l'únic component que toca terra, amb les cames i els braços entrellaçats; damunt d’ells, l’alçador/a pujà al xiquet/a; finalment, tots els altres components que envolten la figura i que han ajudat a muntar-la es retiren perquè quede neta, damunt els peus de l’única base.



A la segona ronda, la colla de les Valls, la més jove de les tres participants, ha realitzat el Remat del Pilotó, que consta de 4 bases, 2 segons oberts entre les bases i un xiquet/a que corona la figura; aquesta figura ha quedat neta.



 La Vall d’Albaida ha intentat muntar un Castell de 4, format per 3 bases, 3 segons i 3 terços, coronat amb un xiquet/a, que no ha pogut ser carregat en primera instància; en un segon intent, però, amb constància i coratge, han aconseguit muntar-lo i s'ha convertit, sens dubte, en el moment més emocionant de la trobada. 



En aquesta ronda la Muixeranga de Xàtiva ha optat per una senieta amb set braços, figura que consta d'un pilar de tres central que gira envoltat de set pilars de dos caminats.



La colla alacantina ha començat la tercera i última ronda amb un Pilar de tres rodat, figura molt plàstica formada pel pilar de tres que roda sobre si mateix envolat de diversos pinets de dos que giravolten; la muixeranga de Xàtiva ha col·laborat amb els pinets, fet molt habitual i natural entre les colles muixerangueres. 



A continuació la Muixeranga de la Vall d’Albaida ha muntat una Torreta sense desplegar, formada per 4 bases, 2 segones, alçadora i xiquet/a coronant la figura. 



La Socarrà ha finalitzat la seua ronda amb una Torreta sense desplegar.



La trobada ha acabat, com sempre, amb els pilars de comiat, que cada colla realitza simultàniament al so de les dolçaines i els tabals, fent honor de la conlloga muixeranguera. 




I no es podia finalitzar la festa sense un ball com la polca de l'os, que és molt coneguda en l’àmbit del món muixeranguer. 




En acabant, les tres colles s'han dirigit cap al cau muixeranguer a gaudir d'un dinar de germanor amenitzat pels dj's Fèlix i Carlos. Ha sigut una festa molt emotiva, amb un gran ambient i moltes ganes de passar-ho bé. Sens dubte una trobada per al record.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Raspberry Candy Cane Multicursor