divendres, 6 d’octubre del 2017

HISTÓRIA DE LA MUIXERANGA DE XÀTIVA

La muixeranga és una dansa amb figures plàstiques i torres humanes que se celebraven al País Valencià. Va sobreviure a unes poques poblacions i a finals del segle XX ha experimentat un moviment de reviscolament i expansió.
Pel que fa a la muixeranga de Xàtiva, en una entrevista a temps de muixeranga, Crístian Medina, va dir que aquesta colla es va començar a gestar-se quan a la “I Diada Muixeranga de Castelló de la Plana”, el dia 14 de març de 2016, es va crear un grup de Facebook. Va haver molta gent molt interessada, una vintena però tots deien que tenien amics o familiars que volien participar. En menys d’una setmana es va convocar la primera reunió.
A la primera reunió pública es va realitzar a l’Ateneu on posaren una vintena de cadires i per a sorpresa de tots s’hi van presentar quaranta. Sols havíem penjat uns cartells per Xàtiva i se n’havia fet poca difusió però així i tot va ser un èxit increïble.
A partir d'aquest moment ja va començar de veritat. Feren un assaig amb la Muixeranga de Sueca, a casa seua, ens van ajudar molt. La gent es va anar enganxant, i a créixer.
La muixeranga La Socarrà es forma a Xàtiva a mitjans de 2016, després de les celebracions del 25 d'abril, A Xàtiva la Muixeranga va néixer el mes de maig de 2016 amb un primer objectiu: que tots els socarrats toquem amb la mà el cel de la nostra ciutat!
Des d’aquell moment no hem parat, ni en estiu com fan algunes muixerangues.
En principi es va crear una junta provisional amb l’objectiu de convertir-se en associació legal fet que ja hem aconseguit.
Actualment, amb 90 membres i poc més d’un any de vida hem actuat de nord a sud del nostre país i també hem fet realitat el somni de qualsevol colla muixeranguera: actuar a Barcelona juntament amb colles castelleres, tot un repte que vam aconseguir amb treball, esforç i seny.
És una colla molt jove encara però està plena de projectes i també de realitats. Ara acaba de començar el seu segon curs amb una agenda plena d'actuacions i amb tanta il·lusió com al principi.
També hem aconseguit ser una associació clau en el panorama cultural de Xàtiva i en aquest segon curs, que se’ns presenta amb una agenda plena d'actuacions però també d’il·lusió, ens hem proposat consolidar tot el que hem aconseguit en l'àmbit artístic i així convertir-nos en la muixeranga de la Costera per a ser una colla de referència dins del món muixeranguer.
Des de la Muixeranga de Xàtiva, mostra d'una societat inclusiva on tothom té cabuda, lluitem per la nostra cultura i per les nostres arrels, amb un contingut fortament feminista.
Ens trobaràs a les places i als carrers de la nostra estimada Xàtiva.
Ja saps, d'allà on renaixen les cendres...
És l'any de la consolidació de tot el que ha aconseguit a nivell artístic i entre els seus objectius hi ha, també, el de convertir-se en la muixeranga de la Costera i esdevenir, així, una colla de referència dins del món muixeranguer. I és que és innegable que hi ha un esclat, un boom muixeranguer arreu del nostre país. Però fer muixeranga no és una moda sinó que significa recuperar una traidició centenària ben valenciana, que ha passat massa temps desapercebuda als ulls de la nostra societat. I no oblidem la música: el tabal i la dolçaina entonant la melodia inoblidable de la muixeranga al temps que la figura comença a prendre forma i a elevar-se per sobre de la base fins a una alçada de vertigen, espectacular. Perquè eixa és una de les paraules que defineix el que significa fer muixeranga: espectacle apte per a tots els públics.


Si t'agraden aquests vìdeos Suscriu-te al nostre canal de youtube

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Em sembla impactant que a l'apartat HISTÒRIA no feu menció d'ALGEMESÍ... visiteu la pàgina web http://www.muixeranga.net on trobareu història arrelada de la Muixeranga i entendreu el seu orige.

    ResponElimina

Raspberry Candy Cane Multicursor